Mamy przyjemność poinformować, że Główny Lekarz Weterynarii zatwierdził poradnik Zasady procesu produkcyjnego i higieny w zatwierdzonej urzędowo serowarni farmerskiej i rzemieślniczej. Zgodnie z obowiązującymi przepisami został on przekazany do zgłoszenia do Rejestru Krajowych Wytycznych Dobrej Praktyki prowadzonego przez Komisję Europejską. Krajowym Punktem Kontaktowym jest Główny Inspektorat Sanitarny, który mamy nadzieję już w niedługim czasie domknie wszelkie formalności.

Tak więc zachęcamy do zapoznania się z tym dokumentem i stosowanie go w działalności. Należy zwrócić uwagę, że poradnik ma zastosowanie we wszelkich formach działalności:
– zakładzie zatwierdzonym urzędowo,
– zakładzie działającym jako MLO (produkcja marginalna, lokalna i ograniczona,
– zakładzie działającym w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.

Serdecznie dziękujemy za współpracę wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tego cennego poradnika. Jest on wskazówką zarówno dla producentów, jak też przedstawicieli powiatowych inspekcji weterynaryjnej w interpretowaniu przepisów w zakresie małej produkcji serowarskiej.

Podręcznik do ściągnięcia tutaj : http://podlaskie.ksow.pl/news/entry/12271-podrecznik-serowarski-zatwierdzony.html

źródło : KSOW Podlaskie