9 lutego odbyło się posiedzenie komisji konkursowej „Produkt Europejski z Podlaskiego”. Jest to konkurs na produkt rolny lub środek spożywczy kwalifikujący się do rejestracji w europejskim systemie nazw i oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
Najlepsze w ocenie komisji produkty to Ser z Wiżajn zgłoszony przez stowarzyszenie Macierzanka oraz Miód Lipiec Białowieski” zgłoszony przez Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej.
W konkursie mogli uczestniczyć wyłącznie producenci, którzy są zrzeszeni i wytwarzają produkty według wspólnej specyfikacji. Konkurs jest inicjatywą Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa.
-Wybraliśmy dwa różne produkty, ale ściśle związane z promocją Województwa Podlaskiego, już sam proces rejestracji jest elementem promocyjnym, i może przełożyć się na sprzedaż – przekonywali członkowie komisji
Konkurs ma na celu pomoc producentom w rejestracji swojego produktu w europejskim systemie nazw, jak też rozpropagowanie idei unijnej rejestracji produktów rolnych i środków spożywczych na terenie województwa. W ramach pozyskanych środków laureaci otrzymają możliwość opłacenia zleceń lub usług, które będą stanowiły podstawę do złożenia wniosku o rejestrację unijną do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Za uzyskane pieniądze można będzie między innymi opłacić badania laboratoryjne, badania konsumenckie i wsparcie ekspertów którzy pomogą w procesie rejestracji.
3 stycznia Zarząd Województwa Podlaskiego przyjął uchwałę w sprawie konkursu „Produkt europejski z Podlaskiego” przeznaczając na ten cel 30 000 zł. Ta kwota została podzielona po równo na dla obu grup zgłaszających.
Laureatów wyłoniła komisja powołana przez Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich. W jej skład weszli przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, oraz eksperci z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi- Katarzyna Zajączkowska, Wojewódzkiej Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – Bohdan Goss, Izby Przemysłowo-Handlowa w Białymstoku- Witold Karczewski, Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie- Mariusz Cylwik, Muzeum Podlaskiego- Andrzej Lechowski.
Komisja oceniająca produkty brała pod uwagę doświadczenie grupy w realizacji wspólnych projektów, urynkowienie produktu, znaczenie produktu dla lokalnej gospodarki, funkcjonowanie w świadomości konsumenta, zachowanie lokalnych receptur i metod wytwarzania.
Dotychczas tylko dwa podlaskie produkty mają unijną rejestrację. pierekaczewnik wytwarzany w Kruszynianach oraz miód wielokwiatowy z Sejneńszczyzny i Łoździejszczyzny na Litwie.
Lipiec Białowieski pozyskiwany jest z lipy drobnolistnej, która w tak zwartej formie występuje tylko w Puszczy Białowieskiej. W związku z tym jego parametry smakowe są unikalne.
Tradycja wytwarzania sera w rejonie Wiżajn i Rutki Tartak przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Jest to ser dojrzewający wytwarzany z surowego, pełnego mleka krowiego. Młody ser ma delikatny smak, który w trakcie dojrzewania nabiera intensywności.
Pod nazwą ser Wiżajny sprzedawany jest ser, o trzech okresach leżakowania
„Ser Wiżajny”- „świeży” dojrzewa od 2-4 dni, ”leżakowany” dojrzewa od 5 do 30 dni, „dojrzały” dojrzewanie i leżakowanie sera powyżej 30 dni.
przedruk ze strony :