Kategorie

Nasze produkty

Ser podpuszczkowy dojrzewający

 

Ser podpuszczkowy dojrzewający produkowany jest według tradycyjnej receptury opracowanej na podstawie doświadczeń i przepisów starszych mieszkańców gminy Wiżajny i Rutka Tartak. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego świeżego, niepasteryzowanego co jest jego wielkim walorem smakowym jak i zdrowotnym. Mleko jest ścinane naturalną podpuszczką uzyskiwaną z żołądków cielęcych, powstały skrzep jest cięty, odsączany, formowany i solony. Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny w przekroju jest jednolity, ale mogą w nim występować dziurki. Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny ma białawo-żółty do żółtego kolor, który staje się ciemniejszy w miarę dojrzewania. Produkt jest sprężysty i elastyczny, a im bardziej dojrzały, tym twardszy. Młody ser ma delikatny smak, który w trakcie dojrzewania nabiera intensywności. Zapach jest dość intensywny, może być wzbogacony aromatem miejscowych ziół lub wędzony. Jedynym dodatkiem ścinającym mleko jest podpuszczka naturalna. Ser podpuszczkowy dojrzewający wędzony Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Zdobył wiele nagród i wyróżnień. Produkt ten cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób odwiedzających teren gminy Wiżajny i Rutka Tartak ze względu na swój specyficzny smak jak i sposób wytwarzania. Taki ser jest możliwy do wyprodukowania tylko na terenie gminy Wiżajny i Rutka Tartak ze względu na ukształtowanie terenu oraz niepowtarzalne środowisko naturalne. Łąki i pastwiska, na których pasą się nasze krowy, są porośnięte ziołami i trawami niespotykanymi w innych częściach kraju, co daje serom i produktom z nich wytwarzanych niepowtarzalny smak. Takim ziołem jest Macierzanka, od której powstała nazwa naszego Stowarzyszenia.

Ser świeży : od dnia produkcji do 3-5 dni od wyprodukowania.

4

Cena : 40 zł./ kg

Dostępne są różne warianty smakowe, które należy ustalić bezpośrednio z producentem. Dane producentów w zakładce : Nasi producenci.

Ser podpuszczkowy dojrzewający – wędzony

Ser-podpuszczkowy_wedz

Ser podpuszczkowy dojrzewający wędzony Wiżajny produkowany jest według tradycyjnej receptury opracowanej na podstawie doświadczeń i przepisów starszych mieszkańców gminy Wiżajny i Rutka Tartak. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego świeżego, niepasteryzowanego co jest jego wielkim walorem smakowym jak i zdrowotnym. Mleko jest ścinane naturalną podpuszczką uzyskiwaną z żołądków cielęcych, powstały skrzep jest cięty, odsączany, formowany i solony. Powstały ser jest wkładany w siatkę wędliniarską, a następnie poddany procesowi wędzony. Wędzenie nadaje serowi specyficznych walorów smakowych, kolorystycznych oraz konserwujących. Do wędzenia sera używamy drzewa liściastego ( olcha, brzoza ). Czas wędzenia zależy od panujących warunków atmosferycznych i może trwać od 5 do 7 godzin. Ser podpuszczkowy dojrzewający wędzony Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Zdobył wiele nagród i wyróżnień. Produkt ten cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób odwiedzających teren gminy Wiżajny i Rutka Tartak ze względu na swój specyficzny smak jak i sposób wytwarzania. Taki ser jest możliwy do wyprodukowania tylko na terenie gminy Wiżajny i Rutka Tartak ze względu na ukształtowanie terenu oraz niepowtarzalne środowisko naturalne. Łąki i pastwiska, na których pasą się nasze krowy, są porośnięte ziołami i trawami niespotykanymi w innych częściach kraju, co daje serom i produktom z nich wytwarzanych niepowtarzalny smak. Takim ziołem jest Macierzanka, od której powstała nazwa naszego Stowarzyszenia.

Cena : 45 zł./kg.

Kostka serowo-ziołowa

Kostka-4

Kostka serowo-ziołowa jest produkowana z sera podpuszczkowego dojrzewającego Wiżajny. Ser ten produkowany jest według tradycyjnej receptury opracowanej na podstawie doświadczeń i przepisów starszych mieszkańców gminy Wiżajny i Rutka Tartak. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego świeżego, niepasteryzowanego co jest jego wielkim walorem smakowym jak i zdrowotnym. Mleko jest ścinane naturalną podpuszczką uzyskiwaną z żołądków cielęcych, powstały skrzep jest cięty, odsączany, formowany i solony. Powstały ser jest krojony na drobną kostkę, a następnie zalewany oliwą z oliwek z dodatkiem ziół ( bazylia, tymianek, oregano ) oraz czosnku. Dodatki te nadają kostce specyficzny aromat i smak. Kostka serowa przechowywana w tej zalewie pozostaje świeża, zachowuje swoją sprężystość przesz dłuższy okres czasu. Wykorzystywana jest do sałatek, wędlin jak również można ją jeść samą. Kostka serowo-ziołowa wytwarzana z sera podpuszczkowego dojrzewającego Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym. Sam ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast kostka serowo-ziołowa zdobyła wiele nagród i wyróżnień min. na 495-tych Urodzinach Województwa Podlaskiego w Nowogrodzie. Produkt ten cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób odwiedzających teren gminy Wiżajny i Rutka Tartak ze względu na swój specyficzny smak jak i sposób wytwarzania. Taki ser jest możliwy do wyprodukowania tylko na terenie gminy Wiżajny i Rutka Tartak ze względu na ukształtowanie terenu oraz niepowtarzalne środowisko naturalne. Łąki i pastwiska, na których pasą się nasze krowy, są porośnięte ziołami i trawami niespotykanymi w innych częściach kraju, co daje serom i produktom z nich wytwarzanych niepowtarzalny smak.

Cena : 15 zł./ słoik 315 ml.

Dodaj komentarz