Odwiedził nas ostatnio Gieno Mientkiewicz – wyśmienity kucharz, publicysta, kulinarny powieściopisarz. O smakach, zapachach i podróżach w ich poszukiwaniu pisze aż pachnie, na blogu: www.brzuchomoowca.blox.pl.
Wiżajny nie przyjęły go zbyt „ciepło”. Zawitała do nas zima i już na samym początku podczas wysiadania z samochodu Gieno „zaliczył” bliskie spotkanie ze śniegiem :):). Później już było tylko lepiej.
Przełamaliśmy pierwsze lody podczas kolacji. Gieno przywiózł ze sobą kilka różnych „serów zagrodowych”, które wprowadziły w nasze kubki smakowe „niezłe zamieszanie”. Próbowaliśmy serków od Ziemianina, Sylwii Szlandrowicz i Rusłana Kozynko z „Rancza Frontiera” i innych bardzo „egzotycznych” smaków choćby takich jak ser z serwatki !!
Podczas degustacji rozmawialiśmy o początkach serowarstwa na terenach suwalszczyzny, o dniu obecnym i naszych planach. Następnego dnia udaliśmy się na „zwiedzanie” naszych serowarni. Zgromadzony materiał ma być wykorzystany w tworzeniu artykułu do magazynu kulinarnego ” KUCHNIA”.
Jak tylko ukarze się ten artykuł, na pewno o tym napiszemy.