Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny nagrodzony po raz czwarty godłem Doceń Polskie TOP PRODUKT.
Niemal 140 różnorodnych artykułów spożywczych ocenili członkowie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Propozycje z oferty 74 producentów sprawdzono podczas XXXI atestacji żywności. Wydarzenie miało miejsce 30 stycznia br. w Sosnowcu.
Każdy z czterech jurorów przyznał zgłoszonym wyrobom noty w dziesięciopunktowej skali. Ocenie podlegają: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Godłem promocyjnym wyróżniane są artykuły, które uzyskają minimum 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi motami jest premiowana tytułem TOP PRODUKT.
Co ciekawe, niektóre produkty spożywcze były oceniane już po raz czwarty! Kolejny udział nagrodzonego artykułu w audycie wynika z regulaminu programu promocyjnego. Godła „Doceń polskie” są przyznawane zawsze na 2 lata, po tym czasie producent może zgłosić nagrodzoną propozycję do powtórnej oceny. Jeśli wynik atestacji jest pozytywny, wytwórca zyskuje możliwość dalszego posługiwania się znakiem jakości.
Dla przykładu: żywność nagrodzona podczas VIII audytu (odbył się w kwietniu 2013 roku) była następnie sprawdzana w trakcie XV, XXII oraz XXXI audytu. Uzyskanie wysokich not co dwa lata stanowi najlepsze potwierdzenie wysokiej jakości. To dowód, że bez względu na upływ czasu produkcja jest powtarzalna i utrzymywana na wysokim poziomie.