Kategorie
Aktualności

Podlaska Marka Roku 2009 !!!

Stowarzyszenie ” Macierzanka ” po raz kolejny startuje w prestiżowym konkursie Podlaska Marka Roku. W tym roku startujemy w kategorii Smak-Mały Producent z produktem : Ser podpuszczkowy dojrzewający wędzony Wiżajny.

Od 22 lutego do 5 marca wszyscy mieszkańcy województwa podlaskiego mogą oddawać swoje głosy w ramach Plebiscytu na Nagrodę Podlaskich Konsumentów, stanowiącego część tegorocznej edycji konkursu Podlaska Marka Roku. Pośród osób, które oddadzą głos, rozlosowane zostaną atrakcyjne nagrody!

Kupon do głosowania znajdziesz tu : kupon


Ser podpuszczkowy dojrzewający wędzony Wiżajny produkowany jest według tradycyjnej receptury opracowanej na podstawie doświadczeń i przepisów starszych mieszkańców gminy Wiżajny i Rutka Tartak. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego świeżego, niepasteryzowanego co jest jego wielkim walorem smakowym jak i zdrowotnym. Mleko jest ścinane naturalną podpuszczką uzyskiwaną z żołądków cielęcych, powstały skrzep jest cięty, odsączany, formowany i solony. Powstały ser jest wkładany w siatkę wędliniarską, a następnie poddany procesowi wędzony. Wędzenie nadaje serowi specyficznych walorów smakowych, kolorystycznych oraz konserwujących. Do wędzenia sera używamy drzewa liściastego ( olcha, brzoza ). Czas wędzenia zależy od panujących warunków atmosferycznych i może trwać od 5 do 7 godzin.
Ser podpuszczkowy dojrzewający wędzony Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Zdobył wiele nagród i wyróżnień. Produkt ten cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób odwiedzających teren gminy Wiżajny i Rutka Tartak ze względu na swój specyficzny smak jak i sposób wytwarzania. Taki ser jest możliwy do wyprodukowania tylko na terenie gminy Wiżajny i Rutka Tartak ze względu na ukształtowanie terenu oraz niepowtarzalne środowisko naturalne. Łąki i pastwiska, na których pasą się nasze krowy, są porośnięte ziołami i trawami niespotykanymi w innych częściach kraju, co daje serom i produktom z nich wytwarzanych niepowtarzalny smak. Takim ziołem jest Macierzanka, od której powstała nazwa Stowarzyszenia.