Kategorie
Aktualności

Ser z Wiżajn w UE ??

W dniach 21-22.05.2011r. w gospodarstwie agroturystycznym Dom Gościnny Falinka w Wiżajnach odbyło się spotkanie tematyczne dot. jakości żywności pt. „Perspektywy rejestracji sera z Wiżajn jako produktu regionalnego chronionego w UE”. Spotkanie odbyło się z udziałem wykładowcy i eksperta ds. produktów tradycyjnych Jakuba Jasińskiego, który jako wieloletni naczelnik w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz później radca w Ambasadzie RP w Rzymie zajmował się nie tylko ochroną i promocją produktów w systemie europejskim, jak również szeroko rozumianym rozwojem obszarów wiejskich.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Gminy Wiżajny i Rutka Tartak, Powiatowego Lekarza Weterynarii, Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Suwałkach, Lokalnej Grupy Działania „Szelment”, SR KSOW, członkowie Stowarzyszenia „Macierzanka” oraz zaproszeni goście.

W trakcie spotkania ustalono plan działania zmierzający do rejestracji sera z Wiżajny jako produktu regionalnego chronionego w UE.