Kategorie
Aktualności

Sery, ryby i gęsina na św. Marcina 2014 – relacja

Warsztaty kulinarne „RYBY, SERY I GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA” odbyły się w dniach 08-09.11.2014r.

Warsztaty kulinarne „RYBY, SERY I GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA” odbyły się w Wiżajnach w Agroturystyce „Kalinka” Półwysep 1. Warsztaty poprowadził serowar żuławski i znany kucharz Krzysztof Jaworski. W trakcie warsztatów uczestnicy wykonali potrawy z tradycyjnej kuchni mennonickiej : Rybę i zupę na gęsinie. W drugim dniu warsztatów przeprowadzono konkurs na temat wiedzy o Lokalnej Grupie Rybackiej „Pojezierze Suwalsko-Augustowskie”. Zwycięzcy konkursu otrzymali drobne prezenty. Na zakończenie warsztatów w dniu 09.11.2014r. przeprowadzono podsumowanie w którym uczestniczył Prezes Lokalnej Grupy Rybackiej „Pojezierze Suwalsko-Augustowskie” Cezary Cieślukowski oraz wójt gminy Wiżajny Stanisław Jacek Pietrukiewicz. Zebrani mieszkańcy gminy Wiżajny i przyjezdni goście z powiatu suwalskiego i augustowskiego czynnie uczestniczyli w rozmowie na temat Lokalnej Grupy Rybackiej „Pojezierze Suwalsko-Augustowskie” jej osiągnięć i planów na dalsze działanie. Po krótkich przemowach i dyskusji do akcji przystąpił zespół „Nocny patrol” który umilał nam czas do późnych godzin wieczornych.

Warsztaty kulinarne „RYBY, SERY I GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA”  współfinansowane były ze środków UE EFR program PO Ryby 2007-2013