W ramach „Podlaskiego Festiwalu Sera 2014” w dniach 08-09.08.2014r. odbyły się warsztaty serowarskie. Warsztaty poprowadził znany i ceniony serowar mgr. inż. Krzysztof Jaworski. Podczas warsztatów powstały min :
- Tradycyjny ser holenderski – gouda
Ser ten wytwarzany był niemalże w każdym gospodarstwie mlecznym na żuławach w mennonickich (lecz nie tylko) domach podcieniowych z czasem metoda ta rozpowszechniła się w Prusach i na terenach Litwy. Rodowód tego sera sięga wieku szesnastego. Był to ser o smaku łagodnym z nielicznym oczkowaniem, dojrzewający do pół roku. Stanowił doskonałe źródło białka na długie miesiące zimowe dla licznych rodzin.
- Ser z masy parzonej, czyli mennonicka mozzarella
- RICOTTA CYTRYNOWO-JABŁKOWA
Ser ten jest doskonały do pieczywa, serników i ma doskonały mleczno-jabłkowy smak.
- HANDKASE -Ser ręczny, domowy z ziołami i dodatkami smakowymi
Sery te są bardzo rozpowszechnione w krajach alpejskich, gdzie występuje bogactwo aromatycznych ziół, jest to rodzaj uniwersalnego sera, który można spożyć na świeżo ze słodkimi dodatkami (miód, sok pigwowy, żurawinowa konfitura), bądź też w postaci sałatkowej- na ostro, z czubricą, papryką, pomidorami i kwaśną śmietaną. Stosowane dodatki zależą od ich dostępności i pomysłowości serowara.
Wsparcia finansowego na realizację warsztatów serowarskich udzielił Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Białymstoku, a organizatorem było Stowarzyszenie „Macierzanka”.
A oto zapis fotograficzny z warsztatów :