Wioska tematyczna

Podlaskie wzbogaciło się o kolejne interesujące produkty turystyczne! – Konkurs na „Najlepszy Produkt turystyczny – Certyfikat POT 2012 – etap regionalny” rozstrzygnięty.

 

” …

Z przyjemnością informujemy, że  13 sierpnia 2012 roku w siedzibie Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej Kapituła Konkursowa wybrała najciekawsze i najbardziej nowatorskie produkty turystyczne z województwa podlaskiego.

Wśród nich znalazła się Wioska tematyczna „Biegun zimna i sera”.

http://www.wrotapodlasia.pl/pl/wiadomosci/turystyka_rekreacja/Znamy_laureatow_regionalnego_etapu_konkursu_na_Najlepszy_Produkt_Turystyczny_.htm

 

Wizyta Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Gmin Północnego Obszaru Wielkich Jezior Mazurskich (LGD9)

” W związku z realizacją Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2009 – 2015, w ramach działania „Funkcjonowanie LGD, nabywanie umiejętności i aktywizacja” PROW oś 4 Leader, Zarząd Związku Stowarzyszeń Na Rzecz Rozwoju Gmin Północnego Obszaru Wielkich Jezior Mazurskich (LGD9) zorganizował 09 października 2010r. (sobota) jednodniową wizytę studyjną do wioski tematycznej „Biegun zimna i sera” w miejscowości Wiżajny (Suwalszczyzna). …”

całość materiału i zdjęcia pod linkiem :

http://www.mazurylgd9.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=215

Wizyta studyjna Sieci HEROLD

” … Część organizacji uczestniczących w wizycie studyjnej planuje lub jest w takcie realizacji założeń wioski tematycznej. Aby jeszcze bardziej przybliżyć ten temat, jako pierwsza do której zawitaliśmy na trasie naszego przejazdu była wioska tematyczna „Biegun zimna i sera” w Wiżajnach. Na początek kilka faktów. W 2003 r. zwołano zebranie gospodyń z terenu gminy Wiżajny i Rutka Tartak produkujących sery. Natomiast 15 marca 2006 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny. Wydarzenie to dało zalążek obecnie działającemu Stowarzyszeniu „Macierzanka”, które doprowadziło z kolei do powstania wioski tematycznej na początku 2009 r. Pomysł jest kontynuacją tradycji produkcji serów podpuszczkowych i masła, na podstawie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Członkowie organizacji, mieszkańcy Wiżajn i Rutka Tartak, wykorzystując wiedzę zdobytą na szkoleniach oraz posiłkując się dobrymi praktykami innych wiosek tematycznych, opracowali ofertę edukacyjną i turystyczną. Oferta skierowana do dzieci i młodzieży, a także dorosłych zainteresowanych dawnymi technikami wytwarzania produktów z mleka, jest promocją zdrowej żywności i aktywnego trybu życia.
Mieliśmy okazję wziąć udział w całym programie wizyty, tzw. warsztacie mleczarskim. Najpierw rozpoczął się żmudny proces bicia masła w masłobojce. Podczas snucia „mlecznych opowieści” trwał proces wyrobu sera podpuszczkowego. Uczestnicy własnoręcznie dodawali do świeżego mleka krowiego naturalnej podpuszczki, cięli, odsączali i formowali kształt serów. W międzyczasie panie prowadzące spotkanie opowiadały o trudach oraz sukcesach tworzenia i realizacji idei wioski tematycznej. Warty podkreślenia jest fakt, iż goście wioski tematycznej przyjmowani są zgodnie z dawnym suwalskim zwyczajem „czym chata bogata”, czyli w domach mieszkańców, gdzie w bardzo kameralnej, rodzinnej atmosferze poznają proces wyrobu serów. W okresie letnim program pobytu poszerzany jest o atrakcję gry terenowej „Na pograniczu” oraz przejażdżki wozem. Uczestnicy wizyty studyjnej zadawali pytania, słuchali także dobrych rad i opowieści „jak to u nas działa”. Wizyta w Wiżajnach zakończyła się przy suto zastawionym stole i degustacji przepysznych potraw domowej kuchni oraz największej chluby wsi: serów miękkich kilkudniowych oraz twardych dojrzewających.  …… ”

Cały tekst na stronie :

http://www.herold.org.pl/pl_page_48_23.html

Dni otwarte Wioski Tematycznej „Biegun zimna i sera” >>

Wioska tematyczna „Biegun zimna i sera”

Idea założenia wioski tematycznej narodziła się na początku 2009 roku. Była ona skutkiem szkoleń, w których uczestniczyliśmy. Po wielu spotkaniach członków Stowarzyszenia „Macierzanka” wyłoniła się grupa chętnych, która „otworzy” swoje domy, aby przyjmować gości w celu pokazania całego procesu wyrobu serów podpuszczkowych. To zupełnie nowe założenie! Stara tradycja robienia serów i masła przekazywana z dziada pradziada ma stać się tematem przewodnim oferty edukacyjnej i turystycznej. Celem działań wioski staje się zadanie istotne: podtrzymanie, przypomnienie i popularyzacja dziedzictwa historycznego północno – wschodniego skrawka Polski.

Bazując na tym, co „stare” i ważne wyłonił się tytuł wioski „Biegun zimna i sera”. Od wieków Suwalszczyzna w Polsce uchodzi za biegun zimna, a okolice Wiżajn w szczególności! Gmina położona na wysoczyźnie rowelskiej (298m n.p.m.) ma swój mikroklimat, co już zostało wykorzystane do zbudowania elektrowni wiatrowej. A zatem kolejnym celem wioski tematycznej jest zwiększenie atrakcyjności turystycznej naszego regionu poprzez dodanie warsztatów mleczarskich, w których będą mogli uczestniczyć nie tylko uczniowie, ale i turyści.

Tworzymy nową ofertę edukacyjną, która oprócz dwu w/w celów będzie promować zdrową żywność i zdrowy, aktywny tryb życia. Dlatego każdy uczestnik w naszej wiosce nie tylko zrobi ser i masło, posmakuje maślanki, twarogu, zacierek, ale również uczestniczyć będzie w grze terenowej, w dawnych zabawach podwórkowych i przejażdżce wozem. Obok edukacji ważne będą wyniesione z wioski emocje, doznania, wrażenia!

Nasza oferta:

WIOSKA TEMATYCZNA „BIEGUN ZIMNA I SERA”

Gości przyjmuje według suwalskiego, dawnego zwyczaju

„Czym chata bogata”

MIEJSCE : Wiżajny, Burniszki, Stankuny

CZAS TRWANIA : 4-5 godzin

AKTYWNE ZAJĘCIA :

– mleczne opowieści

– wspólny wyrób sera podpuszczkowego

– bicie masła

– wspólne sporządzanie mlecznego posiłku : zacierki, kanapki z masłem, twarogiem i serem

– gra terenowa „ Na pograniczu”

– dawne zabawy na podwórku

– przejażdżka wozem

UWAGA !!!!

· DOJAZD NA KOSZT WŁASNY !!!!!!!!!!!!!!!

· W CENĘ WLICZONY PRZEWODNIK !!!!!!!!!!!!!

· OPTYMALNA ILOŚĆ OSÓB – 40 , PRZY MNIEJSZYCH GRUPACH MNIEJSZE ATRAKCJE !!!!!!!!

Istnieje możliwość wzbogacenia oferty o :

– zwiedzenie Suwalszczyzny Północnej z przewodnikiem terenowym ( Jeleniewo, Góra Cisowa, Smolniki, Góra Rowelska);

– zakup sera podpuszczkowego.

Oferta adresowana jest do zorganizowanych grup dzieci i młodzieży oraz wszystkich chętnych zainteresowanych

Koszt pobytu 22 zł/osoba

Przy mniejszych grupach cena do uzgodnienia