Kategorie
Aktualności

„Czy produkt lokalny musi być niszowy?”

Podczas Targów Polagra Food w Poznaniu, uroczyście zainaugurowanych przez Sekretarza Stanu w Kancelarii Prezydenta RP Dariusza Młotkiewicza oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalembę odbyło się Forum Debaty Publicznej pod hasłem „Czy produkt lokalny musi być niszowy?”. Jedną z panelistek była Barbara Żeliszczak – Prezes Stowarzyszenia „Macierzanka”.

Zaproszeni goście dyskutowali o tym czego potrzeba, aby produkty lokalne były stałym elementem diety Polaków; czy jest szansa na zdecydowane zwiększenie masy produkcyjnej i handlowej produktów rolnych i czy rolnictwo oraz przetwórstwo wysokojakościowe może stać się istotną siłą polskiego sektora rolno-spożywczego.

Wszyscy dyskutanci podkreślali ogromną rolę edukacji i informowania, zarówno producentów jak i konsumentów, o zasadach funkcjonowania rynku żywności, dostępie do rynków zbytu i możliwościach dystrybucji i rozwoju, a także o samych produktach. Podkreślano, że w celu rozwoju sektora żywności lokalnej konieczne jest tworzenie krótkich łańcuchów dystrybucji, które będą działy na podstawie budowania bezpośrednich relacji między producentami a konsumentami.

Oprócz prezes Stowarzyszenia „Macierzanka” w dyskusji wzięli też udział: Magdalena Bartosińska – Zastępca Dyrektora w Departamencie Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Zofia Winawer – Koordynator projektu „Tradycyjne Produkty-Nowoczesna Kuchnia Polska” i Członek zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Jarosław Trojan – Wójt Gminy Osjaków, Radosław Janik – Prezes Spółdzielni Pszczelarskiej „APIS” oraz restauratorzy Agnieszka Kręglicka i Piotr Petryka.

Forum Debaty Publicznej poprzedziło seminarium organizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Wymagania przy wprowadzeniu na rynek żywności lokalnej”. W trakcie wydarzenia odbyło się również uroczyste wręczenie nagród w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo, Perły 2012” organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Źródło: Materiały pochodzące z serwisu Prezydent.pl oraz z witryny Ministerstwa Rolnictwa.